ARCHIEF

Dit is het digitale toegangsportaal van Historisch Centrum Franeker (HCF). Door te zoeken op een naam of adres krijgt u toegang tot de gegevens van de bewoners en de woning.

In ons archief kunt u zoeken naar:

Tips voor het zoeken

  1. Bij sommige adressen komen geen straatnamen en huisnummers voor. Tot 1917 bestonden straatnamen namelijk meestal niet. Is een pand vóór deze datum verdwenen door afbraak? Dan vindt u doorgaans geen straatnaam of huisnummer. U vindt alleen een kadastraal nummer en een wijkaanduiding (bijvoorbeeld EO 15).
  2. Bij de archiefnummering van de bewoners op een bepaald adres kan het voorkomen dat de nummering van de gezinnen opnieuw begint op hetzelfde adres. In het verleden kwam het namelijk voor dat meerdere gezinnen één woning bewoonden. Niet altijd duidelijk is waar een gezin precies in een woning heeft gewoond.
  3.  Ook als u zoekt op foto’s, verschijnt het bijbehorende adres bij de foto.
  4. Bewoners die (op moment van lezen) tussen, 100 jaar geleden en 1940 zijn overleden, zijn bekend bij het HCF. In verband met de AVG (privacy wetgeving) mogen wij deze gegevens niet publiceren. Mist u iemand die in Franeker heeft gewoond en geboren is in die periode maar inmiddels (helaas) is overleden? Dan kunt u ons hiervan op de hoogte brengen. Wij zullen de gegevens dan publiceren.
  5. Het zoeken op deze website gaat beter wanneer u in plaats van Internet Explorer bijvoorbeeld de browser Google Chrome gebruikt.