Museum Martena wint tweede prijs met historische kweeperentaart

Donderdag 16 mei was een bijzondere dag voor Museum Martena. Terwijl het museum de feestelijke opening van de herinrichting vierde, werd tegelijkertijd bekend dat het de tweede prijs heeft gewonnen van de ‘Kasteelprijs 2024’ van €5000 euro. 

Eind maart werd al bekend dat Museum Martena met een 17e-eeuwse kweeperentaart in de finale stond van de Kasteelprijs 2024, die dit jaar het thema ‘Beste Kasteelrecept van 2024’ draagt en wordt uitgereikt door Dag van het Kasteel en de Vriendenloterij. Een culinaire jury onder leiding van TV-kok London Loy, culinair historica Manon Henzen en voorzitter van Dag van het Kasteel Nathalie van Verschuer, heeft de taart begin deze maand geproefd en beoordeeld. De jury was enthousiast over het museum en het recept, wat heeft geresulteerd in een prachtige tweede plaats. Voorzitter van Dag van het Kasteel én jurlylid Nathalie van Verschuer zei over de taart: ‘Een uniek recept met heerlijke kweeperen, die we hebben mogen proeven in een bijzondere setting op authentiek blauw-wit porselein. Een prachtige ervaring in het leuke Franeker!’  De twee andere finalisten waren Kasteel Canneburgh, die de derde plek bemachtigde en Landhuis Oud Amelisweerd die met de hoofdprijs naar huis ging.

Dat de kweeperentaart de tweede plek heeft gehaald is niet alleen te danken aan het heerlijke recept, maar ook aan de vele mensen die Museum Martena in de top 3 hebben gestemd. Directeur Manon Borst is trots op de prestatie die het Franeker stadskasteel met stadsbewoners en ondernemers heeft neergezet. ‘Wij willen iedereen in Friesland en omstreken bedanken die op onze taart heeft gestemd. In het bijzonder bedanken we Romke van der Meulen, van Bakkerij Schaafsma in Franeker. Samen met onze conservator heeft hij de historische taart in een modern jasje gestoken. Fotograaf Jan Edwin Geertsma heeft prachtige foto’s gemaakt van de professor, de stagiaire en de taart. En groenteboer Bouke uit Franeker bedanken we voor het leveren van de kweeperen. We zijn tige grutsk op deze tweede prijs.’

Met het prijzengeld wil het museum een terras aanleggen en een (gedeeltelijke) herinrichting van de Martenatuin realiseren. Er zal in ieder geval een kweeperenboom komen. Deze ‘vergeten’ fruitboom stond vroeger ook in de tuin en is voortaan onlosmakelijk verbonden met het museum. De stinzentuin wordt dagelijks bezocht door tientallen bewoners en toeristen. Met het prijzengeld wil het museum de tuin op de kaart zetten als een groene stadsparel waar bezoekers in de zon kunnen zitten en van een stukje kweeperentaart kunnen genieten.

Medewerkers Minka Smit (balie) en Alma Wiersma (marketing) met de tweede prijs in Kasteel Duivenvoorde.

Het (gedeeltelijke) team van Museum Martena poseert met de tweede prijs voor het Martenahuis.