Nieuw boek over de historie van Franeker

FRANEKER – Afgelopen vrijdag 8 januari werden tijdens een virtuele presentatie de eerste twee exemplaren van een nieuw historisch boek over Franeker aangeboden aan Arno Brok, commissaris van de koning in Friesland, en aan Marga Waanders, burgemeester van de gemeente Waadhoeke. Het betreft een plaatjesalbum over de geschiedenis van Franeker en omgeving, dat medewerkers van het Historisch Centrum Franeker samenstelden op initiatief van Albert Heijn Franeker.

De titel van het boek ‘Onder de klokslag van Franeker’ verwijst naar een oude term voor het hele gebied rondom de stad waar men de klok kon horen wanneer die geluid werd. De klok die ooit in het stadswapen gekozen werd, omdat die vroeger zo’n belangrijke rol speelde in het leven van de Franeker burgers. Als de stadsklok luidde dan was er iets bijzonders aan de hand!

De afgelopen week werd door Albert Heijn Franeker al huis-aan-huis een envelop bezorgd met daarin een flyer, waarmee vanaf maandag 11 januari het plaatjesalbum gratis kan worden opgehaald bij de AH-winkel aan de Leeuwarderweg. Tevens bevat de envelop al een eerste zakje met enkele plakplaatjes. In de komende tijd zullen klanten in de AH-winkel bij elke 10 euro aan boodschappen meer gratis zakjes met historische stickers ontvangen die in het album geplakt kunnen worden.

Franeker gaat terug in de tijd
Geschiedenis is spannend en boeiend voor iedereen: oude verhalen over wie wij zijn en hoe we zo geworden zijn. Maar onze geschiedenis is soms ook ingewikkeld: Hoe is Franeker eigenlijk ontstaan? Hoe kon er zomaar een Universiteit in Franeker komen en lange tijd blijven bestaan? Welke verhalen zijn er te vertellen over de vele oude stinsen in de stad, het fraaie stadhuis en over het Planetarium? En hoe kwam het dat Franeker al vanaf 1853 jaarlijks de PC, de belangrijkste kaatspartij van het jaar, organiseert?
Deze spaaractie is bedoeld voor jong en oud om samen een reis door onze eigen geschiedenis te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen de afbeeldingen sparen en ouderen hen helpen om de soms lastige teksten te begrijpen (en er zelf misschien ook iets van leren). In het kleurrijke album staan trouwens al vele afbeeldingen voorgedrukt en ook de informatie en de verhalen die daarbij horen. Al met al biedt het boek een prachtig en compact overzicht van de historie van de oude stad Franeker en omgeving.